Poes gapend op een dak

Simplify my life, dat was twee jaar geleden mijn voornemen met oud en nieuw. Een innerlijk besluit om in mijn dagelijks leven vaker bewust aandacht te geven aan wat voor mij wezenlijk is. Dat betekent ruimte maken in mijn leven, om hierbij stil te kunnen staan. Ruimte maken om meer vanuit een aandachtsvolle houding te kunnen leven. Met de mensen die me dierbaar zijn. Hoe ik dit moest doen wist ik nog niet. Waar ik na enkele maanden op uitkwam is eigenlijk heel eenvoudig.

Simpel maar niet gemakkelijk

Ik geef aandacht aan wat voor mij belangrijk is: ik weet en voel wat belangrijk is. Ik kies daarvoor, geeft het prioriteit in mijn leven, op een manier die recht doet aan de waarde die het voor me heeft;
Ik vermijd of verminder datgene te doen wat me daarvan afleidt. Ik neem regie en analyseer waar energielekken zitten en handel ernaar. Ik kies en organiseer.
Hoe simpel en eenvoudig dit ook klinkt, het is niet gemakkelijk. Ik ben ruim anderhalf jaar bezig geweest om het te realiseren in mijn leven.Waar ik al snel achter kwam is dat mijn dagen te vol waren, ik wilde te veel tegelijk doen. Vooral mijn werkdagen waren chronisch te vol. Ik moest ergens het tempo van mijn leven in een lagere versnelling zien te krijgen. Ik heb toen als eerste de grootste energielekken gezocht; activiteiten die in meer opzichten de moeite waard leken maar waar ik ook tegenop zag en die weinig nieuws brachten.

Het was werk dat ik als zelfstandige al tien of vijftien jaar deed. En dat ik ooit ook met veel plezier had gedaan. Ik kreeg er inkomen uit, mijn inzet werd gewaardeerd, en ik kreeg toegang tot een relevant netwerk met waardevolle contacten. Ik heb die redenen gelaten voor wat ze zijn en ben ermee gestopt. Dat was best een zelfoverwinninkje. Om te kiezen vanuit mijn hart. En mezelf dat toe te staan. Mezelf daar permissie voor te geven. Want de redenering waarom ik het zou moeten blijven doen was en is ijzersterk. Eigenlijk geen speld tussen te krijgen.

Luister naar je gevoel

Achteraf zegt dat niet zoveel over de situatie, maar meer over het vermogen van mensen om voor alles een overtuigende redenering te kunnen maken. En voor je het weet ben je jezelf aan het overtuigen. Vooral daar waar je niet helemaal in contact bent met je gevoel, wordt de redenering gemakkelijk een rationalisatie. Het goed praten en bedekken van dat wat schuurt en ergens niet goed zit. Ik heb (eindelijk) gehoor gegeven aan dit onderliggende gevoel.

Terugkijkend zie ik dat ik in deze activiteiten ook een bepaalde spanning ervoer, een ondertoon van niet helemaal op je plek zijn, niet helemaal kunnen ontspannen.

Ik merk nu ik dit niet meer doe, hoeveel verschil dit maakt, meer nog dan ik dacht. Ik hoef er niet meer tegen op te zien en mezelf niet meer te overtuigen dat het best goed is om te doen, en nuttig en ook niet onplezierig. En het kost geen energie meer, ik hoef het niet voor te bereiden, niet uit te voeren en er niet van bij te komen.

Zo komt er meer rust en ruimte om te doen wat voor mij belangrijk is. Want simplify your life is een tweeluik: het is wezenlijk aandacht en voorrang te geven aan wat je inspireert, vervult, waar je van geniet en écht vrolijk van wordt. Wat het dan ook is.

Spelen en genieten

Ik leerde om meer te spelen en te ontdekken. Het plezier zit ook in onverwachte hoek, waar je dacht dat je niet (meer) van hield. Het is leuk deze tocht en dit onderzoek te mogen starten van mezelf. Alsof ik door de snoepwinkel van het leven mag lopen. Er is zoveel leuks te doen en te genieten! Er is zoveel mogelijk! En dit dan afspreken met jezelf en een plek geven in je agenda en weekritme, dat wel. Ervoor kiezen, en je keuze bewaken en beschermen tegen al die nuttige en praktische zaken die je op dat moment ook kunt doen.

Het is een misvatting dat je ”het moet verdienen” om te mogen genieten. De kunst van het leven is genieten van wat je doet: of je nu werkt of vakantie hebt, ontspannen bent of met aandacht bezig bent. Laat je raken en ontroeren. Door een zonnestraal, een regendruppel, een oogopslag, de klank van een stem, iets moois dat uit je handen komt, goed gezelschap, het onverwachte. Geef je over. Laat je energie en speelsheid stromen, geef je zelf permissie om te voelen. En deel dit met de wereld, breng tot expressie wat je hart beroert.

Wat je hart raakt en open doet gaan is onvoorspelbaar. De kostbaarheid van het moment is niet maakbaar. Het is een resonantie in het diepst van onze ziel. Je kunt dit geluk wel een kans geven. Door tijd te maken en je aandacht toe te wenden naar wat jou inspireert en voedt.

Ik vertel in deze blog over mijn ervaringen. Het pad is voor iedereen anders, de situaties en mogelijkheden zijn zo verschillend als er mensen zijn. Simplify your life is een persoonlijke tocht. Als je je geïnspireerd voelt, is een grote schoonmaak vaak een goed begin. Maak ruimte in je leven voor wat van waarde is. Geef het een kans!

Top